Mijn voorgaande werken of reeksen waren reeds geïnspireerd op water met specifieke problematieken als pollutie van zeewater door olie en smeltende ijskappen. De nu voorgestelde werken zijn eveneens geïnspireerd op water (vnl. drinkwater) met als gebruikte vorm/vormgeving een eenvoudig plastiek zakje, dat zowel een belangrijk en wereldwijd gebruikt recipiënt is maar tevens als grondstof een problematisch vervuilend effect heeft.

Het belang van water, vanaf het ontstaan van onze planeet en het ontstaan van levende ééncelligen met verdere evolutie tot op heden, is immens. Een embryo bestaat uit ca 80 % water, een baby 74 % en een volwassene afnemend vanaf 50 jaar naar ca 50 % (man) tot 47 % (vrouw).

Het percentage van het aardoppervlak dat is bedekt met water is 75 %. Er zijn in totaal 1.358.099.876 km³ water waarvan 97,24 % zout water (ongeschikt voor consumptie) en 2,76 % zoet water in gletsjers, ijskappen, rivieren, meren en moerassen, grondwater, in de bodem en in de vorm van vocht in de atmosfeer. (Bron : RG Wetzel,1983)

De problematiek van drinkwater betreft een slechte verdeling (gebieden met schaarste) en algemene verergering van schaarste aan waterbronnen door o.a. : stijging van temperatuur op aarde, toenemende verdampingssnelheden, de ontbossing van bronnen, vervuiling, de groei van steden, de toename van de vraag naar menselijke consumptie en irrigatie en slecht beheer van de watervoorraden. Het behoud van, de zorg voor en controle van water in elke hoedanigheid en voor elk doel is primordiaal en kan niet overschat worden.

PROJEKT H2O

 

H2O 1, dit project bestaat uit 5 zakjes in diverse kleurschakeringen (transparant, rookgrijs en zwart glas) die gradaties van vervuiling weergeven en onstabiel gestapeld worden.

 

H2O INTUS, de inhoud van een plastiek zakje gevuld met water staat hier centraal. Het kunstwerk bestaat uit twee onderdelen en is samengesteld met een aantal kleine zakjes, uitgevoerd in transparant glas met blauw gekleurd glas. De blauwe scherven zijn zo ingelegd/versmolten dat ze telkens een andere beweging en kleurintensiteit hebben. Ze worden in serie gelegd (36 stuks) in formatie van 3 omdat elke waterstofmolecule bestaat uit 3 atomen. Deel 2 betreft 7 zakjes die in een bepaalde (wan)orde worden geschikt.

 

H2O EXTUS, hier wordt de nadruk gelegd op het omhulsel zelf , het plastiek zakje als recipiënt. Glasplaten werden aan elkaar gefused om vervolgens op te blazen met perslucht.